Semantička analiza matematičkih zadataka iskazanih riječima : diplomski rad - Perak, Tena (T. Perak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Rad opisuje simbolički pristup problemu automatiziranog rješavanja tekstnih matematičkih zadataka koji u sebi sadrže gotove formule matematičkih izraza i tekst koji pobliže opisuje način na koji ih treba rješavati. Razvijeni sustav svaku rečenicu zadatka prevodi u semantičku reprezentaciju stabla te njegovim obilaskom generira naredbe za izvršavanje od strane rješavača Photomath. Za semantičku analizu zadataka razvijena je arhitektura domensko-specifičnog jezika SML (engl. Semantic Math Language) definiranog tipovima, kontekstno-neovisnom gramatikom i transformacijskim pravilima za generiranje izlaznih naredbi. Funkcionalnost modela isprobana je na nekolicini primjera, no za valjanu evaluaciju jezik SML potrebno je nadopuniti dodatnim znanjem.