Dubinska analiza podataka u radnom okviru Apache Spark pomoću knjižnice MLib : završni rad - Penić, Lucia (L. Penić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Količina informacija kojima smo okruženi eksponencijalno raste i s njom javlja se potreba za novim rješenjima na području znanosti o podacima. Kao jedno od rješenja, pojavio se Apache Spark, sa svojom izuzetno brzom jezgrom namijenjenoj za obradu velikih skupova podataka. Spark ujedinjuje nekoliko ugrađenih biblioteka koje je moguće međusobno kombinirati unutar jedne aplikacije. Ovaj rad fokusira se na korištenje MLliba, knjižice za strojno učenje, u procesu izvlačenja korisnih informacija iz velike količine podataka. Taj proces objašnjen je detaljno, počevši s uputama za instalaciju Apache Sparka, kratkim osvrtom na osnovne koncepte i naposljetku praktičnim primjerom izgradnje cjevovoda za strojno učenje te vrednovanjem rezultata koristeći MLlib.