Radio-frekvencijsko pojačalo snage klase A s bipolarnim tranzistorom s horizontalnim tokom struje : završni rad - Petrovečki, Ivor (I. Petrovečki, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Pojačalo snage klase A pojačava razinu snage signala koji mu je dovedena na ulazne priključnice. Njegova zadaća nije samo povećati snagu, već povećati tu snagu čim je moguće više, a da pritom ne dođe do izobličenja samog signala. Osnovni dio svakog pojačala je tranzistor, a u ovom radu je korišten bipolarni tranzistor s horizontalnim tokom struje (HCBT), koji je izumljen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Najvažniji dio izrade pojačala snage je projektiranje prilagodnih mreža za maksimalni prijenos snage. Za to je korištena metoda load-pull. Projektirana su tri pojačala za rad na 0.9 GHz, 1.8 GHz i 2.4 GHz. Rezultati dobiveni mjerenjem nisu bili jednaki rezultatima simulacija. Izmjerena pojačanja bila su manja od očekivanih, no pojačalo projektirano za rad na frekvenciji 900 MHz premašilo je očekivani iznos snage predane trošilu te može predati snagu od 21.9 dBm u linearnom režimu rada.