Programski sustav za izdavanje certifikata : diplomski rad - Pejčinović, Matea (M. Pejčinović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Problem osiguranja sigurne komunikacije i transakcija prilično je izražen u financijskom sektoru budući da je njima nužno dobro upravljati, ponajprije radi straha od gubitka reputacije među klijentima. Stoga se uvode različite procedure koje omogućuju svođenje tih rizika na što je moguće manju mjeru. Upravo u tom svojstvu se u pogledu ostvarenih programskih rješenja koristi PKI, infrastruktura javnog ključa koja obuhvaća različite procedure među kojima i one vezane uz autentifikaciju korisnika i njihovu autorizaciju za izvođenje određenih akcija. Ipak, da bi infrastruktura javnog ključa bila prihvaćena u zakonskom smislu, nužno je poštovati određeni niz propisa koje specificiraju norme. Mnoge od njih definiraju zahtjeve na ključeve, njihovu razmjenu, akcije koje korisnici mogu obaviti u sustavu, ali i niz drugih elemenata bez kojih infrastruktura javnog ključa ne bi funkcionirala. U radu su prikazane neke od tih normi i njihovih smjernica postavljenih na programska ostvarenja infrastrukture javnog ključa te je predočeno programsko ostvarenje temeljeno na standardu za izdavanje certifikata na poslužiteljskoj strani.