Skladištenje energije u elektroenergetskom sustavu : završni rad - Peći, Helena (H. Peći, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Elektroenergetski sustav danas se suočava s nekoliko većih izazova. Velik prodor intermitentnih obnovljivih izvora energije postao je problem za tradicionalni sustav, koji se mora prilagoditi ovim promjenama kako ne bi postao nepouzdan za potrošače. Rastuća potražnja za električnom energijom zahtijeva prilagodbu proizvodnih i prijenosnih kapaciteta. Spremnici energije nude se kao rješenje ovim problemima. Postoje najrazličitije tehnologije spremanja energije, među kojima su baterije, reverzibilne hidroelektrane, komprimiranje zraka, zamašnjaci, supravodljivi magnetski spremnici energije i vodikova tehnologija. U bliskoj budućnosti očekuje se unapređenje ovih tehnologija, koje će ih učiniti cjenovno pristupačnijima.