Primjena novih tipova vodiča u visokonaponskoj prijenosnoj mreži : diplomski rad - Pavlinović, Deni (D. Pavlinović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tehnologija prijenosa električne energije napreduje iz dana u dan. Ulažu se velika sredstva kako bi se električna energija što sigurnije i brže uz poštivanje propisanih standarda prenijela s izvora do krajnjih potrošača. U posljednje vrijeme pojavili su se novi električni vodiči koji omogućavaju veća strujna opterećenja, manje provjese, otporniji su na atmosferske utjecaje i imaju mogućnost rada na znatno višim temperaturama od klasičnih vodiča s čeličnom jezgrom. Za razliku od tradicionalnih vodiča koji se sastoje od aluminijskog plašta te čelične jezgre, novi tipovi vodiča su u cijelosti sastavljeni od aluminijske legure, a u nekim izvedbama je jezgra sastavljena od karbonskih vlakana. Usprkos izostanku čelika ovi tipovi vodiča pokazuju izuzetna mehanička svojstva, znatno bolja od tradicionalnih vodiča s čeličnom jezgrom. Novi tipovi vodiča nameću se kao izvrsna zamjena za tradicionalne vodiče s čeličnom jezgrom uz male ili nikakve preinake postojećih potpornih struktura.