RSA algoritam : završni rad - Perica, Andrea (A. Perica, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Kriptografija je grana primijenjene matematike koja se bavi sigurnošću prijenosa poruka komunikacijskim kanalom. RSA je asimetrični algoritam s javnim ključem i danas je jedan od najpoznatijih kriptografskih algoritama. Zbog asimetričnosti, osjetno je sporiji i stoga se ne koristi za kriptiranje većih sadržaja. Primjenjuje se kod razmjene zajedničkog tajnog ključa kojim se onda kriptira veći sadržaj. Funkcije kriptiranja i dekriptiranja e_K i d_K su jednosmjerne te pripadaju modularnoj aritmetici. Sigurnost ovog kriptosustava temelji se na složenosti faktorizacije velikih brojeva i jednosmjernosti funkcija e_K i d_K. Ključno je na pravilan način odabrati parametre koji čine tajni i javni ključ. Neoprezan korisnik može puno olakšati napadaču probijanje sustava ako ne prati preporuke za odabir parametara. Kriptoanaliza je grana primijenjene matematike koja se bavi otkrivanjem šifri i postupcima „probijanja“ zaštićenih podataka. Postoji mnogo poznatih vrsta napada na RSA kriptosustav. Svaki od njih se u konačnici oslanja na takav splet okolnosti u kojem je korisnik odabrao lošu kombinaciju parametara. RSA još uvijek nije probijen te ga zasad možemo smatrati sigurnim, iako za to ne postoji matematički dokaz.