Odabir zaštitnih puteva u programski upravljanoj mreži : završni rad - Pavić, Mario (M. Pavić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljane komunikacijske mreže (engl. Software defined network, skr. SDN) su mreže kod kojih je odvojen upravljački sloj od podatkovnog sloja. Takvom arhitekturom SDN mreže postaju upravljački centralizirane s čime olakšavaju proces programiranja mrežnih aplikacija programerima. Redundantni putevi u mreži između dva računala osiguravaju mogućnost postojanja zaštitnih puteva koji mogu poslužiti ako veza aktivnog puta zakaže s radom. Postoje proaktivni i reaktivni način osiguranja zaštitnih puteva. Proaktivni način osigurava zaštitne puteve tako da na početku izračuna sve moguće puteve, dok reaktivni način izračuna samo jedan put te reagira na prekid veze tako da pokrene novo računanje puta bez problematične veze. U ovom radu je uspješno implementirana aplikacija SafeProactivefwd koja koristi proaktivni način osiguravanja zaštitnih puteva, instalirana na SDN upravljački uređaj te testirana na simuliranoj SDN mreži.