Implementacija koncepta ozbiljnih igara za zaštitu djece u svijetu mrežnih tehnologija : diplomski rad - Penezić, Ida (I. Penezić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Kako bi se podigla svijest o problemima zaštite djece u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (Information and communications technologies - ICT), u ovom je diplomskom radu istražen koncept ozbiljnih igara te je zatim predložena ozbiljna igra koja će služiti za učenje osnovnih pojmova vezanih uz zaštitu djece u svijetu. Ozbiljne igre su igre čija svrha nije samo puka zabava, već su namijenjene podučavanju. Njihov se koncept primjenjuje u edukaciji, medicine, znanosti itd. Potaknuta idejom igre Alias, implementirala sam ozbiljnu igru Alias ICTSafe čiji će pojmovi biti povezani sa zaštitom djece u ICT tehnologijama. S obzirom na veliku zastupljenost Android uređaja u Hrvatskoj, odlučila sam razviti igru za operacijski sustav Android. Igru sam razvijala u okruženju AS-a. Većina je pojmova i njihovih značenja preuzeta iz Hakom-ovog priručnika “KAKO ZAŠTITITI DIJETE u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona”. Na kraju sam provela evaluacijsko testiranje putem Google forme na 29 ispitanika. Dobila sam uvid kako potencijalni korisnici doživljavaju ovu aplikaciju, koliko je aplikacija laka za korištenje, s kolikim su postotkom pojmova bili upoznati itd. Na kraju upitnika ispitanici su imali priliku dati kritike i prijedloge za poboljšanje aplikacije.