Analiza svojstava velikih mreža korištenjem sustava Apache Spark : završni rad - Penezić, Ema (E. Penezić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu prolaze se osnove korištenja Apache Sparka, kao i njegove biblioteke za rad s grafovima, GraphX. Također, opisana je instalacija Sparka na računalni grozd te potrebna programska podrška za rad. Navedeni su primjeri jednostavnih aplikacija te usporedba rada lokalno na računalu i na računalnom grozdu. Obrađen je problem obrade velikih mreža, objašnjeno je kako se zapisi o mrežama mogu predstaviti pomoću grafa te kako dobiveni graf obraditi pomoću biblioteke GraphX.