Nadzor sustava za prikupljanje i odvodnju otpadnih voda : završni rad - Pavelić, Matej (M. Pavelić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog završnog rada bila je nadzor sustava za prikupljanje i odvodnju otpadnih voda. Cijeli sustav sastoji se od tri velike komponente: fekalnih pumpi, PLC uređaja koji upravlja pumpama, te SCADA-om koja nadgleda cijeli sustav. SCADA je u današnje vrijeme nezaobilazan sustav zbog svoje mogućnosti da daljinski nadzire i upravlja industrijskim, ali i manjim postrojenjima. U završnom radu opisana je arhitektura i princip rada Siemens SIMATIC S7-1200 PLC uređaja. PLC predstavlja upravljački uređaj koji na temelju zadanog algoritma regulacije u sustav šalje upravljačke signale i na taj način utječe na reguliranu veličinu. Prikazana je programska podrška (TIA portal) koja omogućuje korisničku izradu upravljačkih naredbi za PLC. Treći dio sustava su pumpe spojene na PLC modula S1214C s kojeg je moguće čitati podatke koji su pomoću HMI sučelja grafički prikazani korisniku za lakši uvid u stanje cijelog sustava.