Sigurnost web-aplikacija : završni rad - Perušić, Andrija (A. Perušić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Definiranje sigurnosti web aplikacija zasniva se na problemu da je nemoguće kontrolirati ponašanje klijentskog dijela arhitekture što omogućava slanje arbitrarnih zahtjeva poslužiteljskoj strani aplikacije. Kao posljedica tog problema postoje stotine kategoriziranih i sistematiziranih vrsta napada. Da bi minimizirale prostor za napade aplikacije moraju na ispravan način implementirati mehanizme autentifikacije, upravljanja sesijama, kontrole pristupa i validacije podataka. U radu je obrađeno i objašnjeno deset najrasprostranjenijih ranjivosti web aplikacija prema objavljenim rezultatima zadnje iteracije projekta TOP 10 volonterske organizacije OWASP (The Open Web Application Security Project). Istih TOP 10 ranjivosti praktično je implementirano unutar prototipa ranjive web aplikacije Trampolin. Za razvoj aplikacije korišten je radni okvir Django, Bootstrap te MySQL server baze podataka. Aplikacija je dizajnirana kao platforma za praktičnu vježbu penetriranja aplikacije za studente FER-a. U zadnjem dijelu rada napravljen je pregled dostupnih alata otvorenog koda za automatizirano testiranje web aplikacija. Pomoću alata OWASP ZAP i Vega izvršeni i analizirani su automatizirani testovi na sustavu Edgar, sustavu za pisanje kratkih provjera znanja.