Prikupljanje podataka o potrošnji električne energije putem Modbus RTU protokola : završni rad - Pašalić, Ivan (I. Pašalić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu dana je teorijska podloga, opis korištene mjerne, komunikacijske i računalne opreme te softwarea za izradu aplikacije kojom se zainteresiranom korisniku prikazuju izmjereni podaci o potrošnji električne energije na 14 etaža C zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na svakom od katova nalazi se po jedan mjerni uređaj (ABB) koji mjere električne veličine u sve tri faze. Multimetri su povezani na uređaj NI cRIO-9063 koji služi kao server za prikupljene podatke koje prosljeđuje računalu na daljnju obradu i prikaz korisniku. Aplikacija je izrađena u LabVIEW-u, a komunikacija između uređaja je vršena Modbus RTU komunikacijskim protokolom.