Određivanje voznih karakteristika autobusa : diplomski rad - Pasarić, Roberto (R. Pasarić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Pri određivanju voznih karakteristika autobusa pozornost je najprije usmjerena na odabir potrebne mjerne opreme. Odabrani mjerni uređaji moraju biti u mogućnosti izmjeriti sve potrebne veličine (brzinu kretanja, prijeđeni put, proteklo vrijeme i promjenu visine) sa zadovoljavajućom točnošću. Pri tom se ne smije ometati prijevoz putnika niti dovoditi do kašnjenja u voznom redu autobusa. Jedan od uređaja koji ispunjavaju navedene zahtjeve je VBOX sport, GPS mjerni uređaj kojim su izvršena sva mjerenja. Zatim su određeni matematički izrazi koji opisuju sve fizikalne utjecaje na autobus za vrijeme mjerenja. Time je omogućena ugradnja tih izraza, u obliku funkcije, u programski jezik MATLAB. Nakon obrade izmjerenih veličina MATLAB-om, kao rezultat su određene vozne karakteristike autobusa. Tako određene vozne karakteristike autobusa, zajedno s karakteristikama rute za koju su određene, prikazane su u posljednjem poglavlju rada.