Izračun promjene prostornog položaja : završni rad - Pejnović, Juraj (J. Pejnović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Rad zadire u područje računalnog vida dajući kratak uvod u problematiku računalnog vida. Koristeći par stereo kamera razmatra se izrada disparitetnih mapa. Uspoređuju se metode izrade disparitetne mape te različite veličine blokova za usporedbu za pojedine metode. Daje se kratki pregled korištenih alata i vještina. Izvodi se simulacija korištenja programa za mjerenje udaljenosti u svakodnevnom životu te se iz rezultata dobiva disparitetna mapa. Stvara se .obj datoteka iz dobivenih rezultata, te se nudi rješenje kako mijenjati poziciju očišta u odnosu na dobiveni objekt. Na posljetku daje se osvrt na učinjeni rad i razmatra se mogućnost korištenja karakterističnih točaka u stvaranju disparitetnih mapa te se spekulira daljnji nastavak rada na sličnoj tematici.