Višekorisnička igra pogađanja za operacijski sustav Android : završni rad - Pejić, Lovro (L. Pejić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Operacijski sustav Android svoj nastanak i razvoj temelji na operacijskom sustavu Linux, no primarno je dizajniran za prijenosne uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir poput smartphone-a, tableta i drugih “pametnih” uređaja. Najvažniji pojmovi koji se vežu uz Android su otvorenost i neovisnost. Prvi uređaj s operacijskim sustavom Android prodan je u listopadu 2008. godine. Arhitektura operacijskog sustava Android sastoji se od nekoliko slojeva. To su: aplikacijski sloj, sloj aplikacijskog okvira, programske knjižnice, radno okruženje Android, te Linux jezgra. Svaka Android aplikacija zapravo se sastoji od 2 ključna dijela. To su Java datoteke u kojima se nalazi programska logika, te XML datoteke u kojima se nalazi izgled grafičkog korisničkog sučelja. Raspored direktorija i datoteka svake Android aplikacije zapravo je jedna stablasta struktura u kojoj se nalaze komponente koje programer uređuje, briše ili dodaje prilikom izrade aplikacije kreirajući pritom željeno grafičko sučelje, te različite funkcionalnosti i zadaće pojedinih komponenti. Neki od tih direktorija su src/, res/, manifests/, build gradle direktoriji i drugi. Svaku Android aplikaciju čini nekoliko komponenti koje po potrebi komuniciraju s ostalim komponentama unutar iste ili drugih aplikacija. Postoje četiri kategorije komponenti koje se međusobno razlikuju po namjeni i po životnom ciklusu. To su: aktivnosti, usluge, primatelji namjera i pružatelji usluga. Firebase je platforma koja uključuje nekoliko dobro integriranih značajki koje se mogu kombinirati, uključujući pozadinske programe za mobilne uređaje, analizu te alate za razvoj i unovčavanje aplikacija za maksimalno povećanje uspjeha aplikacije. Neke od najvažnijih i najpoznatijih Firebase usluga su: Analytics, Cloud messaging, Authentication, RealTime database, Storage i Hosting. Aplikacija koja je obrađena u ovom radu zamišljena je kao igra vješala modernog doba, odnosno višekorisnička igra pogađanja slova i riječi u obliku Android mobilne aplikacije. Sama igra bazira se na potezima (turn-based game), a koristi različite tehnologije poput Firebase RealTime database-a, Firebase Cloud Messaging-a, te više različitih internet protokola.