Komunikacija i pozicioniranje temeljeno na širokopojasnoj radijskoj tehnologiji : završni rad - Petričević, Ivan (I. Petričević, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Karakteristike širokopojasne radijske tehnologije, vrlo visoka propusnost, mala potrošnje energije i pristupačna cijena, uzdižu širokopojasnu radijsku tehnologiju iznad ostalih mreža kratkog dometa. Širokopojasna radijska tehnologija može svoju primjenu pronaći u pozicioniranju, praćenju i nadziranju raznih sustava. Posebice u slučajevima kad domet nije od izrazite važnosti već autonomnost i niska potrošnja uz izrazito veliku preciznost te kod pozicioniranja u zatvorenim prostorima kada ne možemo koristi već postojeće tehnologije. Mjerenje udaljenosti i pozicioniranje, koje je obrađeno, jako je složen postupak, na koji i mala promjena vanjskih čimbenika za posljedicu ima nepouzdane rezultate. Jedan od najvažnijih problema koji se trebaju svladati za uspješno određivanje udaljenosti je vremenska sinkronizacija između promatranih uređaja. Razvojem tehnologije postiže se jako velika točnost (čak ispod jednog centimetra!) uz smanjivanje veličine uređaja. Te karakteristike omogućuju široke primjene, poput: praćenje i pozicioniranje osoba ili predmeta, nadzor raznoraznih postrojenja, precizna mjerenja razine tekućine u spremniku i mnoštvo drugih. Priključkom modula na druge uređaje primjena se još više proširuje.