Optičko raspoznavanje glazbe temeljeno na konvolucijskim modelima : diplomski rad - Papež, Luka (L. Papež, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Optičko raspoznavanje glazbe (engl. Optical Music Recognition odnosno OMR) je područje istraživanja fokusirano na ekstrakciju informacija iz slika glazbene notacije (partitura). Ovaj rad započinje kratkim pregledom postojećih istraživanja u području optičkog raspoznavanja glazbe. Problem transkripcije glazbene notacije u tekst je postavljen kao problem prevođenja jezika te su primjenjene metode strojnog učenja za rješavanje. Prroblemu je pristupljeno s cjelovitim pristupom sustava s-kraja-na-kraj odnosno sustav sam uči funkcionalnost samo iz prezentiranih ulaznih slika i očekivanog izlaza. Radi toga je generiran umjetni skup podataka s visokim brojem uzoraka temeljen na metodi pronađenoj u prethodno objavljenim radovima. Cjeloviti transkripcijski sustav temeljen na enkoder-dekoder arhitekturi neuronskih mreža je implementiran i uspoređen sa srodnim usporednim modelima. Zanimljiva moguća sekundarna primjena razvijenog sustava za spajanje kompresiju ili kompresiju notnih zapisa je prikazana. Rad završava opširnim pregledom mogućih budućih istraživačkih smjerova u području cjelovitih s-kraja-na-kraj transkripcijskih sustava.