Sustav upravljanja laboratorijskom maketom obradnog centra : završni rad - Papak, Ante (A. Papak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je izrađen sustav upravljanja laboratorijskom maketom obradnog centra. Funkcionalnost izrađenog sustava nije potpuna jer postoje manji nedostaci koji se nisu stigli otkloniti, što je u radu i opisano. Korištenjem programskog paketa TIA Portal izrađen je program i korisnički zaslon namijenjen krajnem korisniku, HMI. Na početku rada sa maketom je bilo potrebno odrediti na koji je način maketa spojena sa ulazno/izlaznim modulima PLC-a. Spojna shema dana je u prilogu. Upravljanje maketom je moguće na dva načina: ručno i automatski. Način upravljanja je moguće odabrati preko HMI-a. Automatski način rada može biti u jednom slijedećih stanja rada: inicijalizacija, normalan rad i stanje greška.