Parcijalna izbijanja u izolacijskim sustavima visokonaponske opreme : diplomski rad - Peći, Helena (H. Peći, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Izolacijski sustavi VN uređeja izloženi su trajno u pogonu nazivnom izmjeničnom naponu industrijske frekvencije, ali i povremenim prenaponima koji ih mogu ugroziti. Izolacija treba biti dimenzionirana tako da izdrži dielektrička naprezanja kojima može biti izvrgnuta, kako za vrijeme dielektričkih ispitivanja, tako i u pogonu. U svrhu poboljšanja izolacijskih sustava i povećanja njihove pouzdanosti potrebno je poznavati mehanizme koji uzrokuju kvarenje izolacijskih sustava te načine njihove kontrole. Glavni uzrok naprezanja svakako je električno polje, pod čijim utjecajem kroz izolaciju teče struja, dolazi do polarizacije, moguća je pojava parcijalnih izbijanja, a u konačnici može doći i do proboja, čime se u potpunosti gube funkcionalna svojstva uređaja.