Metode za detekciju osoba u stvarnom vremenu iz niza slika : diplomski rad - Peroš, Matej (M. Peroš, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Metode za detekciju, pračenje i brojanje osoba i drugih objekata je zanimljivo polje istraživanja zahvaljujući svojim izazovima i važnosti i među krajnjim ciljevima unaprjeđenja i proširenja video nadzora i razumjevanja videozapisa. Metoda za detekciju se sastoji od otkrivanja i prepoznavanja objekata ili osoba u videu i za odeđene aplikacije i primjene kao nadzorna kamere, u stvarnom vremenu. Ovo zadnje prestavlja posebni izazov jer zahtjeva da algoritam radi jadnako brzo kao i brzina samog videozapisa. Iako posoje metode za detekciju objekata koje su u stanju se vrtiti brzinom videozapisa, ubacivanje metode pračenja tih objekata dodaje novu razinu kompleksnosti u cijelu priču. Za detekciju i prepoznavanje osoba i objekata koristimo metode strojnog učenja i neuronskih mreža, s obzirom da postaju sve naprednije i brže u prepoznavanju ljudi i/ili objekata, no u većini slučaja to ne rade u stvarnom vremenu.