Analiza karakteristika suvremenog podatkovnog centra s visokom razinom redundancije : diplomski rad - Pap, Luka (L. Pap, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Moderni podatkovni centri certificirani prema Uptime institutu dijele se u 4 različite kategorije prema topologiji i elementima od kojih se sastoje. Kako bi najviša razina (4) bila ostvarena, moraju imati visoku razinu redundancije kritične infrastrukture koja omogućuje neprekidan rad bez obzira na eventualne kvarove ili nestanke napajanja. Osim ostvarivanja visoke razine dostupnosti, u modernim podatkovnim centrima jako je važna optimizacija potrošnje električne energije. Pokazatelj efikasnosti infrastrukture podatkovnog centra je koeficijent PUE. Važna karakteristika modernih podatkovnih centara je modularnost koja omogućuje vrlo jednostavnu nadogradnju i proširenje kapaciteta centra uslijed brzog napretka tehnologije i rastom zahtjeva tržišta. Na temelju opisanih karakteristika, u razmatranom podatkovnom centru su analizirani kritični sustavi infrastrukture. To su klimatizacijski sustav u obliku tople zone, sustav besprekidnog napajanja s baterijskom autonomijom i pričuvnim generatorom, dvostruka distribucija električne energije unutar svakog serverskog ormara s A i B strane, sustav za detekciju i suzbijanje požara te praćenje i upravljanje infrastrukture pomoću računala.