Metode detekcije i praćenja pokretnih objekata : završni rad - Peroš, Matej (M. Peroš, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Potreba za detekcijom pokreta i praćenjem objekata pojavljuje se u mnogim primjenama računalnog vida. Detekcija pokreta je proces koji primjećuje promjenu pozicije objekta u odnosu na njegovo okruženje ili promjenu okruženja relativno u odnosu na objekt. Metode detekcije pokreta možemo razvrstati u one jednostavne, koje nisu zahtjevne procesorski ni memorijski, no zato imaju par mana, kao teže detektiranje malih pokreta objekata, kao i manju preciznost i robusnost i one koji koriste kompleksnije algoritme za usporedbu pozadine s trenutnim okvirom. Proučeni su razni načini detekcije pokreta i implementirane dvije metode, dok je jedna metoda testirana na razne promjene praga i različitim uvjetima snimke. S dobro određenim parametrima praga i zamućivanja i pogodnim uvjetima zadana metoda daje jako precizne i robusne rezultate.