Virtualne maske pokretane praćenjem lica : završni rad - Palle, Klaudija (K. Palle, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Računalni vid područje je računarstva koje teži tome da razvije algoritme koji računalima omogućuju procesuiranje slike na način sličan ljudima. U ovom radu računalni vid koristi se za iscrtavanje maske povrh ljudskog lica u video slici. Upotrebljava se biblioteka računalnog vida Visage|SDK koja omogućuje detekciju lica i njegovih karakterističnih točaka. Iz tih karakterističnih točaka stvara se mreža povezanih trokuta koji sačinjavaju lice. Odgovarajuće karakteristične točke lica (ujedno i točke mreže) potrebno je detektirati unutar videa, povrh kojeg se želi iscrtati maska, i slike maske. Pomoću tih točaka zatim se preslikava tekstura maske na odgovarajući trokut u video slici.