Potiskivanje šuma iz medicinskih slika pomoću valićne transformacije : završni rad - Pavlović, David (D. Pavlović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisana valićna transformacija s teorijskog i praktičnog pogleda. Osnova teorijskog dijela je multirezolucijska analiza na kojoj se temelji valićna transformacija. Opisane su funkcije skale kojima se aproksimira neka proizvoljna funkcija $ f(t) $ i funkcije valića kojima se opisuju detalji funkcije $ f(t) $. Funkcije skale i funkcije valića su međusobno povezane, a ta povezanost se koristi u brzoj implementaciji valićne transformacije na računalu. Opisana je kontinuirana i diskretna inačica valićne transformacije, a potom je opisana implementacija brze valićne transformacije filtarskim slogovima na računalu. U praktičnom dijelu provedeni su i komentirani testovi nad MR slikama kojima se uspoređuju različiti parametri i pristupi potiskivanju šuma u slikama poput razine dekompozicije, odabir valića za računanje valićne transformacije i korištenje različitih metoda za računanje praga kojim se filtrira šum.