Koordinacija u raspodijeljenim sustavima temeljenim na uređajima male potrošnje : završni rad - Pavlić, Marko (M. Pavlić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Algoritmi elekcije koordinatora, sinkronizacije sata i međusobnog isključivanja jedni su od najbitnijih grupa algoritama koji se koriste u raspodijeljenim sustavima. Ovim su se radom opisale pretpostavke za njihovu implementaciju, izložilo se nekoliko najpoznatijih i najzanimljivijih algoritama, pojasnio se njihov rad te se osvrnulo na njihove složenosti. Opisane se algoritme implementiralo u raspodijeljeni sustav temeljen na uređajima male potrošnje. Korišteni uređaji su mikrokontroleri ESP8266-12E. Sustav je osmišljen tako da se izabere koordinator koji upravlja ostalim komponentama, a one upravljaju semaforima, pomoću međusobnog isključivanja ili HTTP poslužitelja. Veliku ulogu u radu sustava imaju opisani algoritmi.