Dimenzioniranje i upravljanje baterijskim spremnicima kod velikih potrošača električne energije : diplomski rad - Pavlek, Josip (J. Pavlek, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je ekonomska ocjena isplativosti ulaganja u baterijski sustav spremnika energije. Investicija u spremnik energije ovisi o kapacitetu i snazi baterije. Uštede na računu električne energije mogu se postignuti vremenskim prebacivanjem potrošnje zbog razlike u tarifnim cijenama električne energije. Optimizacijom determinističkog, stohastičkog i robusnog modela određene su optimalne vrijednosti kapaciteta i snage baterije. Rješenja modela testirana su Monte Carlo simulacijom kako bi se odredio potencijalni profit i ocijenila investicija. Analiza pokazuje da se prag isplativosti nalazi na cijenama od 150 $/kWh za kapacitet i 200 $/kW za snagu baterije.