Generatori podataka za analize velikih podataka : diplomski rad - Petricioli, Lucija (L. Petricioli, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U današnje doba postoje podaci koji su teško dostupni iz više razloga, no problem njihove nedostupnosti, zbog sigurnosti ili privatnosti, može se izbjeći razvojem generatora podataka. U ovom radu testiran je i nadograđen generator podataka za dva skupa koji na dva načina opisuju stvarne podatke prikupljene s društvene mreže Facebook. Oba su skupa dana istom generatoru, čiji su izračuni i rezultati podvrgnuti više analiza, od kvalitete do trajanja izvođenja njihovog stvaranja. Generator uspješno reproducira distribucije i korelacije podataka, te se izračuni odvijaju u prihvatljivom vremenu na računalu slabijih do srednjih performansi. Daljnja nastojanja autora su stvaranje integralnog rješenja za oba dana skupa, a zatim i razvoj generatora detaljnih podataka društvene mreže koja bi odgovarala mreži Facebook na nižoj razini zrnatosti.