Analiza utjecaja Wi-Fi i BLE komunikacije na performanse ultraširokopojasne lokalizacije : diplomski rad - Ovčarik, Maja (M. Ovčarik, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U današnje vrijeme ultraširokopojasna tehnologija (UWB) sve se više koristi u raznim primjenama industrijskih mreža bežičnih senzora, koje uključuju i lokalizaciju. UWB tehnologijom moguće je odrediti lokaciju uređaja s centimetarskom preciznošću, s obzirom da koristi široki frekvencijski pojas. Međutim, upravo zbog te širine frekvencijskog pojasa moguć je i nepovoljan utjecaj drugih popularnih bežičnih tehnologija na preciznost UWB lokalizacije, poput Bluetooth Low Energy (BLE) i IEEE 802.11a/b. Posebno je važno istražiti utjecaj BLE i Wi-Fi tehnologija na preciznost određivanja lokacije u sigurnosno kritičnim primjenama. U okviru ovog rada eksprimentalno je utvrđeno ponašanje uređaja za UWB lokalizaciju temeljenog na Decwave DW1000 u prisustvu bežičnih komunikacijskih uređaja koji rade s ranije navedenim tehnologijama kao uskopojasnim izvorima smetnji. Specifično, istražen je utjecaj na protokol određivanja udaljenosti dvosmjernom UWB komunikacijom. Mjerenja su provedena u laboratoriju i EMC komori bez izvora smetnji. Iz grafičkog prikaza impulsnog odziva kanala (CIR), koji je posebna mogućnost DW1000 UWB primopredajnika, i prikaza odstupanja izmjerene od stvarne udaljenosti, zaključeno je da BLE i Wi-Fi izvori smetnji nemaju značajan utjecaj na preciznost UWB lokalizacije, što nije slučaj za okolinu s preprekama koja omogućuje višestazno prostiranje signala.