Primjena raspodijeljene knjige zapisa za kontrolu ulaza : diplomski rad - Ostović, Krešimir (K. Ostović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Rad uspoređuje dvije po konceptu veoma različite blockchain platforme, te na kraju donosi zaključak o uspješnosti platformi na temelju aplikacije za kontrolu ulaza. Platforma Ethereum je primjer prve platforme koja je osmišljena da podržava pametne ugovore, a u mrežu se može ući bez dozvole i čitati sve podatke na blockchainu. Hyperledger Fabric je platforma koja također podržava pametne ugovore, međutim u mrežu se ne može ući bez dozvole i ne mogu se čitati svi podatci već oni za koje čvor ima pristup. U platformi Ethereum se ne mora nikome vjerovati te je osmišljena kao javna mreža, a u Hyperledgeru se mora vjerovati određenim čvorovima i mreža je zamišljena za tvrtke. Krajnja usporedba donosi i zaključke o potrebi blockchaina za kontrolu ulaza naspram konvencionalnih baza podataka.