Principi i provedba napada tipa čovjek u sredini u bežičnim lokalnim mrežama : diplomski rad - Ostojić, Zdravko (Z. Ostojić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Bežične lokalne mreže postale su primaran način povezivanja računala u domovima i industriji. Uslijed značajnih sigurnosnih propusta u ranijim verzijama sigurnosnih standarda, poseban je naglasak stavljen na sigurnosne mehanizme bežičnih lokalnih mreža. Napadi na sigurnosne mehanizme klasificirani su kao napadi izvana i napadi iznutra. Kod napada iznutra autorizirani zlonamjerni korisnik čini štetu ili prikuplja povjerljive informacije o korisnicima ili mrežnoj infrastrukturi. Jedan od napada iznutra je i napad tipa čovjek u sredini koji se temelji na presretanju mrežnog prometa uslijed iskorištavanja propusta u dizajnu mrežnih protokola. Jedan od najraširenijih protokola u lokalnim mrežama, protokol ARP posjeduje propuste u dizajnu koji omogućavaju uspostavljanje lažnog preslikavanja IP adresa u pripadajuće MAC adrese. Na temelju navedenog propusta stvoreno je nekoliko varijanata napada tipa čovjek u sredini.