Matematički model agregatora javnih punionica za električna vozila : završni rad - Pavičić, Tomislav (T. Pavičić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Dostupnost javnih punionica ključan je faktor u smanjenju straha od nedovoljnog dometa električnih vozila za potencijalne kupce. Takve punionice su najčešće veće snage punjenja, a njihova instalacija je vođena idejom kratkog punjenja na prometno frekventnim lokacijama. No, ukoliko punjenja električnih vozila na takvim lokacijama nisu planirana i adekvatno koordinirana, neplanirano angažiranje rezervnih kapaciteta moglo bi rezultirati većim cijenama i emisijama stakleničkih plinova. U radu je razvijen optimizacijski model agregatora javnih punionica za električna vozila na tržištu električne energije, te analizirana mogućnost upravljanja snagom punjenja na takvim punionicama kroz cjenovne signale od strane agregatora.