Upravljanje i nadzor brodskim sustavima : diplomski rad - Ostojić, Bernarda (B. Ostojić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Brod je složeni dinamički sustav izložen mnogobrojnim i različitim vanjskim poremećajima - smetnjama u tijeku plovidbe (npr. valovi, vjetar). Zadaća sustava automatskog kormilarenja broda jest kvalitetno i pouzdano upravljanje brodom po kursu, odnosno održavanje određenog kursa i plovidbene rute. Upravljanje brodom podrazumijeva sposobnost održavanja željenog smjera, sposobnost okretanja te osjetljivost uređaja. Brodski elektroenergetski sustav sastoji se od: proizvodnje, rasklopa, raspodjele i prijenosa električne energije te potrošnje električne energije. Kao i ostali dijelovi brodskih sustava, tako i automatika brodskih sustava mora biti uskladu sa zahtjevima registra brodova (u ovom radu su razmatrani samo propisi i zahtjevi Hrvatskog registra brodova).