Određivanje prostornog pomaka s De Bruijnovim nizom : završni rad - Perić, Marko (M. Perić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu proučit ćemo osnovna svojstva de Bruijnovih nizova te kako nam ona mogu pomoći kod rješenja ovog problema. Pogledat ćemo osnovne prostore boja te kako ih opisujemo, koji prostori su nam od iznimne važnosti te njihove komponente potrebne za prepoznavanje boja. Upoznat ćemo se s OpenCV bibliotekom otvorenog kôda koja implementira različite metoda obrađivanja slika i analize računalnog vida. Objasnit ćemo Canny algoritam nalaženja rubova slike i korake koje OpenCV provodi za implementaciju tog algoritma. Konstruirat ćemo de Bruijnov niz prilagođen za računalni vid, a zatim ćemo pogledati rješenje kao računalni program te provesti eksperimentalnu evaluaciju. Na kraju ćemo pogledati rezultate dobivene eksperimentalnom evaluacijom.