Performanse brzih lokalnih mreža : diplomski rad - Paunović, Filip (F. Paunović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Tehnologije IEEE 802.11 koriste se u lokalnim mrežama za ostvarivanje prijenosnih brzina u rasponu od nekoliko desetaka, preko nekoliko stotina Mbit/s pa sve do nekoliko Gbit/s. Te se tehnologije sve više koriste i za realizaciju širokopojasnog pristupa telekomunikacijskim mrežama i uslugama. Kroz rad opisan je razvoj bežičnih lokalnih mreža od samih početaka iz 1997. godine pa sve do zadnjeg službeno objavljenog amandmana iz 2013. godine. Prikazan je razvoj maksimalne brzine prijenosa podataka, sigurnosti mreža kroz godine, postupci kodiranja podataka, kvaliteta usluge te razne prednosti i nedostaci svakog amandmana.