Automatska detekcija izvora svjetlosti u slici : završni rad - Orioli, Adriano (A. Orioli, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Uz napredak tehnologije, sve vec ́i broj korisnika je okružen ured ̄ajima koji imaju moguc ́nost fotografiranja i snimanja, te moguc ́nost obrade tih zapisa. Od mobilnih ured ̄aja do stolnih racˇunala, vec ́ina ih dolazi opremljena ured ̄ajima za snimanje slike i zvuka. Te moguc ́nosti se danas koriste, med ̄u ostalim, za marketinške, edukativne i zabavne svrhe u obliku aplikacija koje proširuju stvarnost koju korisnik vidi i umec ́u virtualne elemente poput graficˇkih sucˇelja i 3D modela. U ovom radu se analiziraju tre- nutacˇno dostupne metode razvijene u svrhu automatskog detektiranja svjetla na slici. Detektiranje svjetla, i shodno tome, kreiranje virtualnog osvjetljenja za elemente pro- širene stvarnosti bi povec ́alo kvalitetu aplikacija koje se predstavljaju korisnicima, i samim time i vrijednost koju oni sami dobivaju od njih.