Detekcija umora vozača iz video snimki : diplomski rad - Omanović, Tarik (T. Omanović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Vožnja u umornom stanju predstavlja veliku opasnost, stoga postoji realna potreba za detekcijom umora vozača. Detekcija umora iz video signala predstavlja primjenjiv neinvazivan pristup tom problemu. Video signal analiziran je uz pomoć komercijalnog alata FaceTrack proizvođača Visage Technologies te su dobivene značajke lica podijeljene u tri kategorije: jednostavne, složene i one definirane vremenom. Napravljene su video snimke umornih vozača, te je na njima ručno očitana razina umora u svakom trenutku. Na video snimkama provedeno je četiri algoritma strojnog učenja. To su k-NN (k najbližih susjeda), SVM (stroj potpornih vektora), AdaBoost i Random forest (nasumična šuma). Svi algoritmi su trenirani na svim skupovima značajki, te su dobiveni ohrabrujući rezultati.