Sustav za elektromiografsku biološku povratnu vezu : diplomski rad - Pale, Una (U. Pale, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Tipični sustav za mjerenje EMG signala se sastoji od jedne centralne jedinice sa više kanala koji su sa elektrodama spojeni žicama, što čini cijeli sustav relativno kompleksnim za korištenje te ograničavajućim prilikom kretanja. Zbog toga ovakvi sustavim imaju relativno ograničenu primjenu. Također, najčešće se koristi tro-elektrodni dizajn analognih pojačala, što ograničava dizajn manjih i praktičnijih rješenja jer se treća elektroda obično smještava na električki neutralno tkivo dalje od dvije signalne elektrode. Cilj ovoga diplomskog rada je bio dizajnirati, konstruirati i testirati jedno-kanalni bežični, mali i lagani površinski EMG mjerni uređaj. Ideja je da umjesto postojanja centralnog uređaja koji uzrokuje i obrađuje signale, svaki kanal postane samostalni uređaj koji može slati dobivene podatke bežično do uređaja sa grafičkom vizualizacijom. Bluetooth Low Energy protokol je korišten za bežični prijenos podataka, što je istovremeno omogućilo da se pametni telefon koristi kao centralni uređaj koji vizualizira i sprema podatke. Na ovaj način u sustavu ne postoje žice i sustav postaje prilagodljiviji za razne primjene. Trenutno maksimalna ostvarena brzina prijenosa podataka na pametni telefone je ~550 uzoraka/s, ali u daljnjem radu pokušati će se postići brzina od barem 1000 uzoraka/s. Također, dvo-elektrodni analogni dio za pojačanje i filtriranje signala je konstruiran i testiran, ali nažalost nije se pokazao kao primjenjiv za EMG. U nastavku rada napori će se uložiti kako bi se ovaj dio poboljšao i cjelokupna ideja ovoga diplomskog rada ostvarila.