Primjena statičkih VAR kompenzatora u elektroenergetskom sustavu za regulaciju napona i jalove snage : diplomski rad - Obad, Antonela (A. Obad, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Statički VAR kompenzatori (SVC) pripadaju skupini kompenzacijskih uređaja koji se koriste za regulaciju napona i kompenzaciju jalove snage, korištenjem različitih izvedbi i kombinacija poprečnih prigušnica i/ili kondenzatorskih baterija (KB). Za upravljanje i regulaciju jalove snage SVC-a koriste se tiristorski upravljive ili uklopive prigušnice i KB. Upravo zbog spomenutog načina upravljanja, korištenjem tiristora, SVC uređaji mogu fino regulirati napon i jalovu snagu, a zbog načina upravljanja pripadaju skupini kompenzacijskih uređaja s vrlo brzim odzivom. Cilj ovog rada jeste kratki pregled najznačajnijih tipova SVC uređaja te objašnjenje njihovog principa rada i tehničkih mogućnosti s obzirom na regulacijske karakteristike uređaja. Uz teoretski pregled, na primjeru jedne test mreže će biti analiziran rad SVC uređaja korištenjem PSS/E programskog paketa te ispitane njegove statičke regulacijske mogućnosti i brzina odziva.