Analiza i proračuni sigurnosti elektroenergetskih mreža : diplomski rad - Novko, Ivan (I. Novko, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Analiza sigurnosti elektroenergetskih mreža jedan je od najvažnijih proračuna pri vođenju EES-a. U radu je objašnjena teorijska pozadina dinamičke i statičke analize sigurnosti sustava. Unutar tih poglavlja predstavljen je niz indeksa koji omogućuju bržu detekciju opasnih kvarova i njihovo rangiranje. U nastavku je opisan utjecaj suvremenih promjena u sustavu, kao što su HVDC vodovi i restrukturiranje EES-a, na sigurnost. Nadalje, u osmom je poglavlju opisan postupak statičke i dinamičke analize sigurnosti pomoću programskog paketa PSS/E te su iste rađene na primjeru IEEE mreže s 14 sabirnica. Konačno, u zaključku su dobiveni rezultati komentirani te su predloženi idući koraci za nastavak istraživanja.