Napredni arhitekturni koncepti za platformu Android : diplomski rad - Novina, Marko (M. Novina, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je na primjeru mobilne aplikacije za upravljanje receptima za platformu Android demonstrirati napredne arhitekturne obrasce za platformu Android. U radu je objašnjeno na koji na čemu su osnovani napredni arhitekturni obrasci za platformu Android, što su općenito arhitekturni obrasci. Objašnjeno je i kako su oni ostvareni i kako se koriste na primjeru mobilne aplikacije izrađene u okviru rada. Detaljnije se objašnjavaju i osnovni dijelovi kao što su razredi ViewModel, Lifecycle i LiveData. Obrađuje se i platforma Firebase koja je korištena u izradi aplikacije za spremanje podataka. Na kraju se iznosi zaključak koji se bazira na prednostima i manama koje su otkrivene pri izradi aplikacije.