Porodica protokola za dvosmjernu distribuciju podataka u bežičnim mrežama LoRa : diplomski rad - Orešković, Mia (M. Orešković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu opisana je bežična tehnologija LoRa, te parametri fizičkog sloja na kojima se temelji navedena tehnologija. Također dan je kratak pregled postojećeg protokola komunikacije pod nazivom LoRaWAN kao i njegove karakteristike. Napravljene su simulacije različitih kombinacija parametara fizičkog sloja, te su rezultati prikazani u obliku grafova. Predložena je porodica protokola za LoRa komunikaciju te je vrednovana simulatorom FloRa, koji se temelji na radnom okviru za simulaciju bežičnih mreža pod nazivom OMNet++.