Dinamika frekvencije, napona i struja u otočnom radu područnog EES-a pri udarnom uključivanju i isključivanju potrošača : diplomski rad - Nemec, Vjekoslav (V. Nemec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U okviru rada modeliran je agregat sa sustavom uzbude i sustavom turbinske regulacije, spojen preko blok transformatora na sustav koji se sastoji od petnaest (15) čvorišta. Na gotovom modelu sustava provedene su dinamičke simulacije korištenjem programskog paketa PSS/E verzije V34, specijaliziranog za analize i proračune u elektroenergetskom sustavu. Analizirana je mogućnost stabilnog otočnog rada agregata sa stajališta naponske i frekvencijske stabilnosti. Promatran je dinamički odziv agregata na skokovite promjene opterećenja u pozitivnom (udarno terećenje) i negativnom (udarno rasterećenje) smjeru. Simulirani su različiti scenariji s obzirom na polazno stacionarno stanje sustava i korišteni model opterećenja (sa stajališta naponske i frekvencijske ovisnosti). Pokazano je je da promatrani agregat ima sposobnost stabilnog otočnog rada ako su zadovoljeni određeni uvjeti u sustavu.