Sustav pametne kuće temeljen na Raspberry PI i NodeMCU platformama : završni rad - Nižetić, Pjero (P. Nižetić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Sustav pametne kuće realiziran je koristeći mikroprocesor Raspberry PI3 i mikrokontroler NodeMCU. Raspberry PI radi na operacijskom sustavu Linux i služi kao poslužitelj za aplikaciju Home Assistant. Home Assistant je aplikacija otvorenog koda namijenjena za izradu vlastitog sustava pametne kuće. Funkcionalnost aplikacije se dodaje izmjenom konfiguracijske datoteke Home Assistant aplikacije, a na nju se povezuju uređaji koji su dio sustava pametne kuće, kao i korisnički uređaji. Moduli koji čine sustav su temperaturni modul, koji mjeri temperaturu i vlagu i modul za nadzor potrošnje električne energije koji mjeri struju i napon izvora na koji je priključen. Svi moduli komuniciraju bežično putem Wi-Fi veze koristeći MQTT protokol. Moduli su bazirani na NodeMCU mikrokontroleru koji se programira kroz Arduino okruženje. Moduli periodički očitavaju senzore i podatke šalju centralnoj upravljačkoj jedinici, Raspberry PI-ju, sa koje korisnik može očitavati stanje senzora u kući.