Analiza mehanizama za smanjenje vremena učitavanja sadržaja weba : diplomski rad - Novak, Dan (D. Novak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog diplomskog rada bio je pronaći i implementirati različite mehanizme koji se koriste za smanjivanje vremena učitavanja web stranica. Mehanizmi za smanjivanje vremena učitavanja web stranica mogu se podjeliti u dvije grupe. One koje mogu implementirati programeri prilikom izrade web strance i na one koji se trebaju implementirati na razini internetske infrastrukture kao što su razna poboljšanja internetskih protokola. Prvo poglavlje ovog rada fokusira se na sve mehanizme koje programeri mogu sami implementirati kako bi dizajnirali visoko opzimiziranu web stranicu. U drugom poglavlju fokus se prebacuje na HTTP i sva poboljšanja koja su ostvarena svakom novom verzijom protokola, zaključno sa nedavno standardiziranom verzijom HTTP/2 i njegovim push mehanizmom. HTTP/2 „push“ omogućava serveru da klijentu šalje više HTTP odgovora na jedan postavljen zahtjev. U trećem poglavlju izrađena je lažna web stranica koja se koristila za implementiranje opisanih mehanizama pri dizajniranju web stranice. Lažna web stranica napravljena je tako da podržava više verzija HTTP-a, uključujući i HTTP/2 i njegov „push“ mehanizam. Ostvareno je nekoliko verzija lažne web stranice, svaka sa raličitom razinom optimizacije, sa serverima koji koriste različite verzije HTTP-a. U zadnjem poglavlju napravljena je zadnja evaluacija HTTP/2 protokola i svih opisanih mehanizama optimizacije. Nakon što je izmjereno vrijeme učitavanja za svaku različitu verziju web stranice, rezultati su pokazali značajno smanjenje vremena učitavanja nakon što su upotrijebljeni mehanizmi opisani u prvom poglavlju ovog rada, i smanjenje vremena učitavanja koristeći HTTP/2 u bežičnoj mreži.