Modeliranje generatora hladne plazme metodom konačnih elemenata : završni rad - Moštak, Ivan (I. Moštak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Generator hladne plazme je kompleksan sustav u kojem se zbiva mnogo međusobno povezanih fizikalnih procesa. Modeliranje i analiziranje takvog sustava metodom konačnih elemenata (engl. FEM) može uvelike olakšati njegovo razumijevanje i kvalitetniji dizajn. U ovom je radu razvijeno nekoliko modela koji razlažu proces stvaranja hladne plazme na jednostavnije dijelove. Razvijen je 2D osno simetričan model generetora hladne plazme koji uključuje Teslin transformator i Geisslerovu cijev, no u njemu je primijećeno mnogo nedostataka i nepravilnosti. Zbog toga su razvijeni osnovni 3D model zavojnice pravokutnog poprečnog presjeka i 3D model realne primarne zavojnice Teslinog transformatora. Promatrane su osnovne karakteristike zavojnica i raspodjela magnetskog polja u okolnom prostoru.