Raspoznavanje metalnih objekata pomoću induktivno-digitalnog pretvornika : završni rad - Ninić, Ema (E. Ninić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Induktivno-digitalni pretvornik je, kao što mu i sam naziv kaže, pretvornik koji obrađuje podatke koje mu šalje senzor (zavojnica), te ih pretvara u digitalni oblik pogodan za daljnju programsku obradu. Princip rada induktivnog senzora se temelji na promjeni magnetskog polja zavojnice, odnosno indukciji vrtložnih struja kad se u magnetskom polju petlje nađe metalni predmet. U ovom slučaju su kao metalni predmeti uzete kovanice, a one, zbog svog različitog kemijskog sastava, uzrokuju indukciju vrtložnih struja različite jakosti, a samim time su i digitalne informacije koje izlaze iz pretvornika drugačije za svaku kovanicu. U radu je korišten LDC1000EVM na kojoj je implementiran mikrokontroler MSP430F5528, dok je druga moguća opcija odspajanje ugrađenog i dodavanje vanjskog mikrokontrolera preko portova za SPI komunikaciju. Za ostvarenje funkcionalnosti SPI komunikacije izrađen je programski kod u Code Composer Studio okruženju, i to za mikrokontroler MSP430F5529. Funkcionalnost senzora ispitana je mjerenjima, a programska podrška koja ispisuje sakupljene podatke o kovanici je GUI. Na početnoj stranici GUI-ja je jasno vidljivo da se sa udaljenosti, kao i sa sastavom metalnog predmeta mijenja i impedancija, kao i da impedancija ovisi o frekvenciji. Iz tih podataka je moguće raspoznati da se radi o različitim kovanicama stavljenim u magnetsko polje zavojnice.