Očitavanje rukom pisanih studentskih matičnih brojeva : završni rad - Nakić, Domagoj (D. Nakić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je problem očitavanja rukom pisanih studentskih matičnih brojeva. U radu je opisan cijeli postupak analize skeniranog rukom pisanog matičnog broja, od predobrade slike, preko odvajanja znamenki pa sve do prepoznavanja odvojenih znamenki. Predobrada je napravljena korištenjem algoritama binarizacije (prvenstveno Otsuovom metodom) i stanjivanja (Zhang-Suenovim algoritmom). Susjedne znamenke odvojene su algoritmom projekcija vertikalnih histograma. Prepoznavanje znamenaka obavljeno je pomoću algoritama strojnog učenja, točnije umjetnom neuronskom mrežom. Naposljetku su dani prijedlozi za daljnji rad i poboljšanja rada na problemu.