Analogna aktivna audio skretnica za zvučničku kutiju s tri pretvornika koja koristi univerzalnu filtarsku sekciju : završni rad - Mlakar, Karlo (K. Mlakar, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je opisan postupak projektiranja analogne aktivne audio skretnice korak po korak služeći se programom FilterShop. Prvi korak bio je pronalaženje idealne prijenosne karakteristike pojedinih sekcija te cijelog sustava. Kako bi ubrzali i olakšali optimizaciju pojedinih sekcija sustav je prvotno modeliran pomoću generičkih prijenosnih funkcija. Takav postupak omogućuje pronalaženje parametara idealne prijenosne karakteristike bez korištenja relativno složenih krugova. Nakon pronalaženja optimiziranih prijenosnih funkcija pojedinih sekcija krenulo se u realizaciju audio skretnice. Prijenosne funkcije 2. reda su realizirane pomoću Kerwin-Huelsman-Newcomb (KHN) univerzalne filtarske sekcije, a u proračunu je korišten algoritam napisan u MATLABU. Za prijenosne karakteristike 1. reda upotrebljeni su aktivni visokopropusni ili niskopropusni filtri 1. reda u neinvertirajučem spoju. Ukupni odziv realizirane audio skretnice se podudara sa optimiziranim odzivom.