Naponsko-strujne karakteristike vektorski upravljanog asinkronog motora za pogon električnog vozila : završni rad - Nađ, Slaven (S. Nađ, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada objašnjen je osnovni princip rada asinkronog motora te su navedene dvije mogućnosti njegova upravljanja. Opisane su sile koje se javljaju prilikom vuče za koje je potrebno dimenzionirati pogonski motor kako bi ih uspješno svladao. Za vektorsko upravljanje izvedena je modificirana nadomjesna shema bez rotorskog rasipnog induktiviteta s parametrima izraženima u jediničnim vrijednostima. Primjenom izvedene sheme pokazana su dva načina vektorskog upravljanja. Za unaprijed zadani ciklus vožnje električnog tramvaja računati su parametri motora pomoću vektorskog upravljanja koje koristi uvjetni ekstrem kako bi se ograničio porast napona statora u režimu konstantne snage. Proračun je proveden pomoću programskog paketa Matlab te su prikazani parametri motora u ovisnosti o vremenu za zadani ciklus vožnje. Na kraju su pomoću izračuna srednje brzine i ekvivalentne struje statora određene nazivne veličine motora.